Rebalans ekonomije podataka: Startupi za ponovno pokretanje

0
21


Era velikih podataka stvorila je vrijedne resurse za ishode od javnog interesa, poput zdravstvene zaštite. U posljednjih 18 mjeseci, brzina kojom su naučnici mogli odgovoriti na pandemiju covid-19 – brže od bilo koje druge bolesti u istoriji – pokazala je prednosti prikupljanja, dijeljenja i izdvajanja vrijednosti iz podataka za šire dobro.

Pristup podacima iz 56 miliona zdravstvenih kartona pacijenata Nacionalne zdravstvene službe (NHS) omogućio je istraživačima javnog zdravlja u Velikoj Britaniji da pruže neke od najjačih podataka o faktorima rizika za smrtnost covid-a i karakteristike duge covid-e, dok je pristup zdravstvenim kartonima ubrzao razvoj spasonosnih medicinskih tretmana poput messenger-RNA vakcina koje proizvode Moderna i Pfizer.

Ali balansiranje blagodati razmjene podataka sa zaštitom privatnosti pojedinca i organizacije je delikatan proces – i to s pravom. Vlade i preduzeća sve više prikupljaju ogromne količine podataka, što podstiče istrage, zabrinutosti oko privatnosti i poziva na strože regulacije.

„Podaci sve više pokreću inovacije i treba ih koristiti za javno dobro, a privatnost pojedinca je zaštićena. Ovo je novi i nepoznati teren za donošenje politika i zahtijeva pažljiv pristup ”, napisao je David Deming, profesor i direktor Centra za socijalnu politiku Malcolm Wiener pri školi Harvard Kennedy, u najnoviji članak New York Timesa.

Sve veći broj startupa – prema nekim oko 230 i broji, prema Data Collaboratives— Pomažu u osnaživanju građana, neprofitnih grupa i vlada da steknu veću kontrolu nad svojim podacima. Oni usvajaju pravne i institucionalne strukture kao što su fondovi za podatke, zadruge i upravitelji kako bi ljudima i organizacijama pružili sredstva za sigurno prikupljanje i upotrebu relevantnih podataka – i u tom procesu, preuzimajući Big Tech kontrolira ekonomiju podataka.

“Odnos između podataka i društva u osnovi je prekinut”, kaže Matt Gee, izvršni direktor Brighthivea, koji pomaže mrežama i organizacijama da uspostave alternativne modele upravljanja, uključujući povjerenja podataka, zajedničke podatke i zadruge za podatke. „Mislimo da bi trebalo više surađivati, umjesto da se takmiči, trebalo bi biti otvorenije i transparentnije, trebalo bi biti distribuiranije i demokratskije, umjesto da bude monopolističko. Na ovaj način dobitke postižemo pravednijim i smanjujemo štetne pristranosti u podacima. ”

Pristup i kontrola

Kao što je pokazala pandemija, medicinska istraživanja i planiranje javnog zdravlja mogu se obogatiti pristupom elektroničkim zdravstvenim kartonima, podacima o receptima i lijekovima i epidemiologijom. Ali i zdravstveni podaci su vrlo osjetljivi, s razumljivim nadzorom javnosti nad naporima da se oni podijele. Takozvana „sekundarna upotreba“, koja primjenjuje lične zdravstvene podatke za upotrebu izvan pružanja zdravstvene zaštite, zahtijeva novi okvir upravljanja.

Findata je neovisno tijelo u Finskom institutu za zdravstvo i socijalnu skrb, osnovano vladinim aktom u maju 2019. Agencija olakšava pristup istraživačima finskim zdravstvenim podacima, izdajući dozvole za upotrebu ili odgovarajući na određene statističke zahtjeve. Čineći to, cilj mu je zaštititi interese građana, istovremeno uvažavajući vrijednost koju njihovi podaci mogu ponuditi medicinskim istraživanjima, nastavi i planiranju zdravlja.

Prije formiranja Findata istraživačima je bilo skupo i složeno pristupiti ovom vitalnom istraživačkom resursu. „Svrha ove agencije je usmjeriti i osigurati upotrebu zdravstvenih podataka“, objašnjava Johanna Seppänen, direktorica tvrtke Findata.

„Prije, ako ste željeli imati podatke iz različitih registara ili bolnica, morali ste se prijavljivati ​​za podatke odvojeno od svakog kontrolora podataka i nisu postojali standardni načini postupanja s njima, niti načini određivanja cijena. Bilo je to jako dugo, teško i zbunjujuće. “

Findata je zasad jedina agencija ove vrste, ali mogla bi nadahnuti druge zemlje koje žele na siguran i siguran način ostvariti veću vrijednost iz zdravstvenih podataka.

Britanski NHS nedavno se suočio s tim pushback od zagovarača privatnosti preko reformi za poboljšanje razmjene podataka za planiranje javnog zdravlja, pokazujući izazove koji mogu proizaći iz pokušaja promjene protokola prikupljanja i dijeljenja podataka.

Osnaživanje i autonomija

Pomaganje obespravljenim pojedincima i grupama bilo je drugo fokusno područje novih organizacija za upravljanje podacima. Upravitelji podataka—Koji se kreću od kolektiva u zajednici do javnih ili privatnih organizacija – služe kao „i posrednici i čuvari tokom razmjene podataka, pružajući tako podršku pojedincima i zajednicama da se bolje snalaze u ekonomiji podataka i bolje pregovaraju o svojim pravima na podatke“, kaže Suha Mohamed , strategija i partnerstva udruženi u Aapti, organizaciji koja radi na preseku tehnologije i društva sa fokusom na prava podataka.

Jedan od primjera gdje se upravitelji podataka mogu pokazati korisnima je za pojedince u ekonomiji koncerata, brzo rastućem tržištu rada koje je karakteriziralo rasprostranjenost kratkoročnih ugovora ili slobodnih poslova, za razliku od stalnih poslova, a prepuno je nejednakosti snage.

“Asimetrična kontrola podataka jedna je od primarnih poluga moći koju platforme za koncerte koriste za upravljanje radnom snagom i oblikovanje narativnog i javne politike u areni u kojoj posluju”, kaže Hays Witt, suosnivač i izvršni direktor Driver’s Seat-a, zadruga za podatke u vlasništvu vozača specijalizirana za vožnja po vozilu. „Veoma mali broj dionika ima pristup podacima koji su im potrebni za produktivne i konstruktivne načine, počevši od samih radnika koncerta. Naša premisa [at Driver’s Seat] je: upotrebimo tehnologiju i zadrugu za podatke da osnažimo radnike koji rade na prikupljanju, objedinjavanju i dijeljenju njihovih podataka. “

Vozačevo sjedište razvilo je vlasničku aplikaciju putem koje radnici mogu dostaviti podatke o svojoj lokaciji, poslu i zaradi, koji se zatim prikupljaju i analiziraju. Vozači tada dobijaju uvide koji im pomažu da shvate stvarnu zaradu i performanse, informišući ih o tome gdje, kada, na kojim platformama i pod kojim uslovima raditi.

Vozačevo sjedište razvija alate koji vozačima mogu reći prosječnu stvarnu plaću na platformama u njihovom gradu, usporediti njihovu plaću sa prosjekom i reći im ide li rast ili pad. Sve ovo moglo bi pomoći vozačima da se presele na platforme koje im nude bolju ponudu, osnažujući ono što je inače atomizirana radna snaga.

“Naši vozači su zaista uzbuđeni što su angažirani, jer njihovo svakodnevno iskustvo vidi metrike koje im platforme vraćaju u koje nemaju povjerenja”, kaže Witt. „Oni znaju da su metrike utjecajne, njihovo svakodnevno iskustvo u potpunosti je posredovano podacima. To utječe na njihovu zaradu i život, i oni to znaju. “

Witt vjeruje da će ubuduće radnici sve više moći doprinositi informacijama koje prevladavaju radi stvaranja „kolektivnih analiza njihovih problema, što znači da mogu iznijeti rješenja ili sporazume o kolektivnoj politici kako bi pregovarali s platformom za zapošljavanje“.

Balansiranje socijalne misije i poslovnih modela

Sve start-upove u kapitalu podataka, bilo da se radi o institucijama koje sankcionira vlada poput Findata ili poduzetničkim poslovima poput Driver’s Seat, suočavaju se s izazovom uravnoteženja svoje misije s operativnom održivošću.

Osiguranje održive financijske osnove glavni je izazov za neprofitne grupe i preduzeća sa socijalnim utjecajem. Za institucije koje se bave podacima, kombinacija financiranja obično uključuje pristupe vođene zajednicom i članstvom i filantropsku pomoć.

Ali neke organizacije, poput Brighthive, pronašle su win-win modele u kojima kompanije iz privatnog sektora žele poboljšati upravljanje podacima i spremne su to platiti. Brighthive’s Gee opisuje komercijalne klijente koji su „vidjeli što se u Europskoj uniji događa oko propisa o intelektualnoj inteligenciji i žele to prestići u SAD-u. Zauzimaju proaktivan stav o pitanjima kao što su algoritamska transparentnost, revizije kapitala i alternativni model upravljanja za način na koji koriste podatke o kupcima. “

Druge platforme za kapitalne podatke pronašle su modele prihoda u kojima treće strane mogu iskoristiti podatke o korisnicima na društveno pozitivne načine. Hays Witt na mjestu vozača navodi primjer općinskih vlasti i agencija za planiranje.

I vlasti i vozači koji pozdravljaju vožnju imaju poticaj da smanje “mrtvo vrijeme” u kojem vozač kruži bez zarade novca, uzrokujući emisije i zagušenja. Ako se prikladni podaci mogu prikupiti, prikupiti i analizirati na koristan način, to može dovesti do boljih odluka o saobraćaju i mobilnosti i intervencijama na infrastrukturi. Dakle, svi učesnici imaju koristi.

Witt ukazuje na druge „neutralne“ slučajeve u kojima bi podaci o korisnicima mogli biti dragocjeni za nepovezane subjekte privatnog sektora na načine koji ne rade suprotno interesima pokretača. Daje primjer trgovaca komercijalnim nekretninama koji su često prisiljeni donositi odluke o ulaganjima i uslugama na osnovu zastarjelih podataka o prometu i mobilnosti.

Vozačevo sjedište istražuje mogućnosti da takvim agregatima ponudi agregirane analitičke proizvode sa prihodima vraćenim kao dividenda radnicima koncerta i da pomogne u financiranju zadruge.

Mnogi start-upi koji trguju podacima, tražeći mogućnosti za održivi prihod, moraju odlučiti gdje povući crtu u pogledu vrste posla koji su spremni poduzeti ili vrste poslova s ​​kojima su spremni raditi.

Matt Gee iz Brighthivea ukazuje na rastuće interesovanje investitora za startupe koji mogu pomoći kompanijama da se kreću do kraja “kolačića”, koji su bili kritični za oglašavanje trećih strana, ali se sada postupno ukidaju. “Investitori su zabrinuti zbog smrti podataka trećih strana i gladni su kompanijama koje se tome bave”, kaže on.

Ali kako socijalno usmjereni startupi dobivaju više posla od korporativnih klijenata, svoju misiju za društveno dobro moraju uravnotežiti s financijskom dobiti od unosnih ugovora.

„Da li je korporacija u javnoj koristi više o tome šta radite i kako to radite ili s kime radite? Ako radimo na podatkovnoj suradnji koja osigurava transparentnost i odgovornost marketinških organizacija koje objedinjuju liste kupaca, smanjujemo li zapravo društvenu štetu? To su pitanja s kojima se naš tim neprestano bori ”, kaže Gee.

Startui podataka neizbježno će se suočiti s izazovima, uključujući uravnoteženje socijalne misije, etike i poslovnih modela, ali kako ekonomija podataka nastavlja rasti, u jedinstvenoj su poziciji da stvore nove načine odgovornog iskorištavanja uvida koji podaci mogu pružiti građanima, organizacije i vlade – oduzimajući dio moći nad podacima daleko od Big Tech-a.

“Naša ekonomija podataka mora se usidriti na stvaranju vrijednosti za sve u društvu, a to zahtijeva kontrolu korisnika, pouzdano posredovanje i kolektivno upravljanje koji će biti ugrađeni u inovativne modele upravljanja podacima”, kaže Sushant Kumar, direktor odgovorne tehnologije u društvu za društvene promjene Omidyar Mreža.

“Uključivanje kritične mase korisnika, primanje regulatorne podrške i postizanje finansijske održivosti takođe će osigurati da ovi dizajni uspiju narušiti status quo i ubaciti pravednost u trenutnu paradigmu.”

Ovaj sadržaj proizveo je Insights, ogranak prilagođenog sadržaja MIT Technology Review. Nije to napisala redakcija MIT Technology Review-a.Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here